Cukrovka, alebo diabetes mellitus, je ochorenie, ktoré postihuje milióny ľudí po celom svete. Typická je vysoká hladina cukru v krvi, ktorá môže spôsobiť problémy so srdcom, poruchy očí, obličiek, nervové problémy či problémy s krvou. Jedným zo spôsobov, ako zmierniť účinky cukrovky, je pravidelný pohyb či príjem tzv. superpotravín. Jednou z nich je aj arónia. Už ste o nej počuli?
Arónia čiernoplodá, tiež známa ako čierna ríbezľa, je opadavý ker, ktorý pochádza zo Severnej Ameriky. Spoza “veľkej mláky” sa však arónia rozšírila prakticky do celého sveta, a tak ju v súčasnosti nájdeme aj v krajinách Európy a Ázie. Prvotným dôvodom, prečo sa táto bylina stala obľúbenou, bola jej nezvyčajná, zato však lahodná chuť. Neskôr ju však ľudia vyhľadávali a pestovali aj vďaka jej zdraviu prospešným vlastnostiam.
Obsah
Arónia čiernoplodá je typická svojimi tmavými, bobuľovitými plodmi, ktoré sú mimoriadne bohaté nielen na antioxidanty a flavanoidy, ale aj na viaceré vitamíny a minerály. Jej čierne bobuľky obsahujú vitamíny A, C, E, K, B2 a B6, bohaté sú však aj na horčík, draslík a železo.
Vďaka bohatému obsahu vitamínov a minerálnych látok je pre nás konzumácia arónie mimoriadne prospešná. Účinky tejto superpotraviny priaznivo pôsobia na ochranu srdca, zraku a imunitného systému, pomáhajú však aj pri znižovaní zápalov a priaznivo pôsobia aj na naše trávenie. Okrem samotných zrelých plodov, ktoré dozrievajú uprostred leta, sa relatívne často stretávame aj s čajom z arónie. Lúhovaním v horúcej vode sa z rastliny uvoľňujú viaceré prospešné látky, ktoré nám dokážu pomôcť nielen v prípade tráviacich ťažkostí, ale odporúčajú sa aj v prípade prechladnutia a bolestí hlavy.
Prospešných účinkov pre zdravie má arónia skutočne veľa, viete však ako pomáha pri liečbe cukrovky? Spôsobov, ako môže byť táto superpotravina užitočná pre diabetikov, je hneď niekoľko. Toto sú niektoré z nich.
Jedným z hlavných faktorov, pre ktoré sa arónia odporúča najmä diabetikom, je už spomínaný vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu zodpovednému za vznik cukrovky. Dôležitá je aj schopnosť regulácie hladiny cukru v krvi či obsah vlákniny, ktorá pomáha spomaliť vstrebávanie cukru. Dôvodov je však omnoho viac.
Ak trpíte cukrovkou, viete, že vám neustále problémy spôsobuje najmä kolísavá hladina cukru v krvi. Viaceré štúdie naznačujú, že arónia dokáže zlepšiť metabolizmus cukru v tele a zvýšiť citlivosť na inzulín. To znamená, že telo dokáže lepšie využívať inzulín, ktorý produkuje, vďaka čomu potom udržiava hladinu cukru v krvi na relatívne stabilnej úrovni.
Diabetes je spojený so zvýšeným rizikom vzniku srdcových chorôb, arónia však obsahuje vysokú koncentráciu antioxidantov, ktoré chránia srdce pred poškodením. Antioxidanty totiž pomáhajú znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi, čím zlepšujú krvný obeh a prirodzene tak znižujú riziko vzniku srdcových chorôb.
Diabetes môže mať negatívny vplyv aj na náš tráviaci systém, čo sa najčastejšie prejavuje nepríjemnými problémami s trávením, rovnako ako aj so vstrebávaním živín. Aj v tomto prípade však dokáže byť arónia mimoriadne prospešná. Obsahuje totiž vlákninu, ktorá pomáha telu udržiavať si zdravie a kondíciu tráviaceho traktu. Pohyb potravy cez tráviaci systém je vďaka vláknine jednoduchší a plynulejší, čo okrem zdravotného hľadiska pomáha aj pri kontrole a udržiavaní si hmotnosti. Z hľadiska tráviaceho traktu je užitočná aj kyselina chlorogénová, ktorú arónia tiež obsahuje, nakoľko pomáha pri liečbe žalúdočných vredov.
Zápaly môžu byť pre diabetikov nebezpečné, nakoľko môžu zhoršiť stav cukrovky a spôsobiť ďalšie komplikácie, ako napríklad rôzne diabetické rany. Antioxidanty, ktoré arónia obsahuje, však pomáhajú bojovať proti zápalom a zlepšujú celkovú imunitu organizmu, čo môže diabetikom pomôcť nielen v snahe chrániť svoje telo pred zápalmi, ale aj pri zachovaní si celkového zdravia.
Viaceré výskumy ukazujú, že pravidelné užívanie arónie môže pomôcť znížiť hladinu krvného cukru a hemoglobínu, ktoré naznačujú dlhodobú prítomnosť cukrovky v tele pacienta. Treba však poznamenať, že aj keď je táto superpotravina pre ľudí s diabetom prospešná, nemala by sa používať ako náhrada za lieky. Okrem toho môže jej kombinácia s niektorými liekmi vyústiť do viacerých nežiaducich účinkov, preto by ste mali jej zvýšenú konzumáciu konzultovať s lekárom.
Aróniu je možné konzumovať v rôznych formách – od čerstvých bobúľ až po ich sušenú alebo zmrazenú formu. Odhliadnuc od všetkých priaznivých účinkov má arónia čiernoplodá aj mimoriadne zaujímavú chuť, a tak nečudo, že sa používa aj na výrobu niektorých potravín. Obľúbené sú aróniové džúsy či marmelády, relatívne často sa s ňou však stretávame aj v rámci prípravy rôznych kaší, smoothies, pečiva či dezertov, ktoré tak nadobudnú krásnu farbu a osviežujúcu chuť. V rámci raňajok je ideálne pridávať ju aj do kaší či jogurtov, používať ju však môžete aj ako prílohu k mäsu alebo rybe. Vyskúšali ste už tieto recepty z arónie?
Veľmi populárnym doplnkom výživy sa stáva aj šťava z arónie, ktorá sa získava lisovaním alebo maceráciou zrelých aróniových bobúľ. Piť ju môžete samostatne, pridávať ju však môžete aj do rôznych receptov. Najlepšie je konzumovať čerstvú aróniovú šťavu, ktorá si zachováva všetky dôležité hodnoty.
Arónia je superpotravina, ktorá môže byť užitočná pri liečbe cukrovky. Pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi pod kontrolou, zlepšuje zdravie srdca, zlepšuje trávenie, znižuje zápaly a poskytuje telu bohaté zásoby antioxidantov, vitamínov a ďalších živín. Jej zvýšenú konzumáciu by ste vždy mali konzultovať s lekárom. Ak ju však do svojho jedálnička zaradíte v primeranom množstve, stane sa pre vás veľmi príjemným spestrením.