RAKYTNÍK
Rakytník rešetliakový, označovaný aj rastlina budúcnosti, je unikátna drevina bohatá na kombináciu vitamínov, antioxidantov, stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok a patrí k najvzácnejším liečivým rastlinám na svete.
ORAC: 4580
Vitamíny: C, B1, B2, B6, B9, D, E, F, K, P
Minerálne látky: železo, horčík, draslík, mangán, bór, kremík

Pôvod

Rakytník rešetliakový je ker pochádzajúci z Himalájí. Prvá zmienka o ňom sa objavuje už pred 1300 rokmi v tibetskej knihe liečiteľského umenia. Rakytník používali pre doplnenie energie svojich koní aj Džingischán alebo Alexander Veľký. Starí Gréci, ohromení potenciálom rakytníka, tvrdili, že bol obľúbenou potravou bájneho okrídleného koňa Pegasa.

V ľudovom liečiteľstve Mongolska, Sibíri a niektorých oblastí Číny bol rakytník známy už v dávnej minulosti. Užíval sa pri zápaloch pľúc, žalúdočných vredoch, na reguláciu krvného obehu, urýchlenie hojenia rán a mal pozitívne účinky aj na ochorenia pečene. V tibetskej tradičnej medicíne patrí dodnes medzi efektívny regeneračný prostriedok, používaný pri intoxikácii a kardiovaskulárnych ochoreniach. Rakytník bol v Rusku nazývaný „sibírskym zázrakom“ či „citrónovníkom severu“. Ruskí kozmonauti využívali rakytníkový olej ako vitamínový doplnok a ochranu pred ožiarením.

Voľne rastúci rakytník je rozšírený po celom svete. Bežne rastie v Európe a Ázii, ale aj na piesočnatých dunách na pobreží Severného mora či na horských svahoch. Pestuje sa v tvare stromu alebo kra ako ovocná aj okrasná drevina. Pomerne ťažko sa zberá a trvá dlhšiu dobu, kým rastlina začne rodiť (6 až 8 rokov), preto je rakytník relatívne drahou surovinou. Jeho prínos pre ľudský organizmus je však neoceniteľný.

 

Obsah

Rakytník je priam nabitý vitamínmi a zdraviu prospešnými látkami. Svojím vysokým obsahom biologicky aktívnych látok patrí k najcennejším potravinárskym a liečivým rastlinám.

Rakytník obsahuje najmä veľké množstvo vitamínu C. 100 g rakytníka obsahuje až 400 % dennej dávky a jediný plod rakytníka pokryje dennú dávku vitamínu C. Okrem neho nájdeme v plodoch rakytníka vitamíny zo skupiny B – B1, B2, B6, B9 (kyselina listová), vitamín D, E, F, K, P, provitamín A (beta-karotén), triesloviny a minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 7, 9 a iné organické kyseliny.

Unikátnosťou rakytíka je aj fakt, že obsahuje vzácnu omega-7 nenasýtenú mastnú kyselinu, ktorá sa v prírode vyskytuje len veľmi zriedkavo, no v rakytníkovom oleji tvorí až tretinu podielu nenasýtených mastných kyselín.

Vitamín P posilňuje kapiláry ciev, zároveň zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje tak jeho pôsobenie. Obsah vitamínu E v rakytníku je najvyšší zo všetkých plodových rastlín. Má rovnako vysoký obsah karotenoidov – vitamínov skupiny A (karotin, kryptosantin), ktorým vďačí za svoju žltočervenú, oranžovú až červenkastú farbu. Ich obsah v rakytníku je niekoľko násobne vyšší ako v mrkve alebo tekvici.

 

Pozitívne účinky na zdravie

  • Práve kvôli vysokému obsahu vitamínu C je rakytník výborný na podporu imunity a napomáha pri všetkých druhoch nachladnutia.
  • Má antiseptické účinky a chráni telo pred voľnými radikálmi, preto je skvelou prevenciou proti rakovine.
  • Listy rakytníka obsahujú veľké množstvo magnézia a vápnika s priaznivým vplyvom na kardiovaskulárny systém asú zároveň prevenciou aterosklerózy.
  • Plody a šťava majú stimulačný účinok na sliznicu žalúdka a vďaka vláknine rakytník podporuje trávenie, uľavuje od bolesti žalúdka, napomáha zníženiu kyslosti žalúdočných štiav.
  • Rakytník sa vyznačuje vysokým obsahom flavonoidov. Bioflavonoidy spevňujú cievnu stenu, čím znižujú priepustnosť kapilár a znižujú tvorbu edémov. Sú prospešné pri liečbe vredov predkolenia, kŕčových žíl, hemoroidov a ďalších kardiovaskulárnych ochorení.
  • Pektíny, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú v dužine plodov, sa aktivujú v žalúdku, kde na seba dokážu naviazať soli ťažkých kovov. Podporujú tak vylučovanie olova, ortuti a kadmia z organizmu spolu s neutralizáciou ďalších toxínov z tráviaceho traktu.
  • Pri chorobách napomáha pri vykašliavaní hlienov a uvoľňuje ich. Lieči aj chronický zápal mandlí, hrdla a pľúc.
  • Vďaka vitamínu B zlepšuje rakytník stav pokožky a vlasov.
  • V ľudovom liečiteľstve sa odvar z plodov, listov a výhonkov rakytníka používal aj na liečbu reumatizmu a dny.
  • Rakytníkový olej má mimoriadne široké využitie. Účinne lieči sliznice orgánov (tráviace orgány, sliznice ústnej dutiny) a celkovo prispieva k detoxikácii tráviaceho traktu, lieči pečeň, dvanástnik, močové cesty, ale aj niektoré ochorenia pohlavných orgánov (suchosť slizníc, zápaly, mykózy, ochorenia krčka maternice).
  • Olej z rakytníka je tiež účinný proti zápalovým ochoreniam hrdla a horných dýchacích ciest, proti angíne, chrípkovým ochoreniam a prechladnutiu.
  • Rakytníkový olej znižuje vysoký cholesterol.
  • Pri vonkajšom použití je olej vhodný ako balzam na vlasy proti ich lámavosti a vysúšaniu.
  • Pleti zabezpečí rakytníkový olej hydratáciu, výživu a celkové rozžiarenie. Pomáha tiež dojčiacim ženám na popraskané bradavky alebo dojčiacim a tehotným ženám na zvýšenie pružnosti a elasticity pokožky.
  • Odvar z listov a konárikov rakytníka sa využíva na tíšenie reumatických bolestí, má antidepresívny účinok, podporuje dobrú náladu.

Najpredávanejšie produkty