O prítomnosti stresu vplyvom okolností každodenného života sa už popísalo veľa. Vedeli ste však, že aj bunky prežívajú svoj ,,vlastný“ stres? Ide o oxidačný stres a najúčinnejšou zbraňou proti nemu je mať v organizme dostatok antioxidantov. Tie si telo v nejakom množstve vie vyprodukovať aj samo, vplyvom nezdravého životného štýlu je nutné tieto dôležité látky získať aj naviac, obzvlášť v zimnom období. Čo si predstaviť pod antioxidantom, kde a v akej podobe ho nájdeme a prečo má nenahraditeľný význam pre ľudský organizmus?
Oxidačný stres spôsobujú malé molekuly menom voľné radikály. Vznikajú prirodzene, pri metabolických procesoch, takže sa im nedá úplne vyhnúť. Tieto nestabilné molekuly s nespárenými elektrónmi napádajú iné bunky, ničia bunkové steny a spôsobujú tým zápalový proces, ktorý musí riešiť náš imunitný systém. Zlé stravovanie, málo spánku, fajčenie, pitie alkoholu a iné neduhy prispievajú k tomu, že sa počet voľných radikálov zvyšuje, imunita už nezvláda proti nim bojovať a pod vplyvom oxidačného stresu je telo viac náchylné k rôznym ochoreniam. Potrebujú niečo, čo voľné radikály neutralizuje. Vtedy nastupujú na scénu antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením, tým, že ,,poskytnú“ voľným radikálom daný elektrón na spárenie, avšak sami o sebe ostanú stabilné a neagresívne, neničia ďalšie bunky.
Aj vám sa zdá, že slovo antioxidant je širokospektrálne? Zgrupuje veľké množstvo podkategórií. Existuje veľa druhov antioxidantov ako fenoly, polyfenoly, flavoidy, vitamíny atď. A tým pádom aj veľa zdrojov, od kadiaľ ich získať. Táto diverzita spôsobuje, že majú niekoľko skvelých účinkov v našom organizme:
Ako sme už spomínali, výskyt týchto dôležitých látok v rôznych formách hľadajte najmä v potravinách, dokonca aj v čajoch či káve. Vitamín C obsahujú klasicky citrusové plody ale aj paprika či brokolica. Orechy, avokádo a rastlinné oleje sú dobré konzumovať kvôli prísunu vitamínu E. Milovníkov sladkého poteší informácia, že polyfenolov a flavonoidov v poctivej horkej čokoláde býva niekoľko násobne viac než napríklad v čučoriedkach. Známy je aj antioxidant menom lykopén v melóne či hlavne v paradajkách. Keď sa paradajky tepelne upravia, zvyšuje sa jeho obsah, ktorý chráni bunky pred poškodením a môže znižovať riziko niektorých druhov rakoviny. Melatonín ako prírodný antioxidant napríklad vo višniach, pomáha regulovať spánkový cyklus a zlepšuje kvalitu spánku.
Samostatnú kategóriu plodov plnú zdravých bojovníkov proti oxidačnému stresu tvorí bobuľovité ovocie. V zime ho kľudne konzumujte vo forme za studena lisovaných 100% štiav. Čučoriedky obsahujúce antokyány, vitamín C a resveratrol podporujú mozgové funkcie a pamäť. Šťava z arónie podporuje zdravie srdca a reguluje krvný tlak, rovnako pomáha pri detoxikácii pečene. Môžu za to jej polyfenoly, antokyány, flavonoidy. Ak v chladnom počasí trpíte na zápaly močových ciest, vyriešia to antioxidanty ako proantokyanidíny v brusniciach, ktoré vás zbavia infekcií a podporia aj trávenia a zdravie žalúdka. Rovnako sa od decembra do marca ,,ládujte“ rakytníkom, vysoký podiel C-čka a omega -7-mastných kyselín sú prevenciou proti prechladnutiu, znižujú únavu a podporuje regeneráciu organizmu.
Antioxidanty v potravinách sa často vstrebávajú efektívnejšie, pretože sú sprevádzané ďalšími látkami, ktoré podporujú ich absorpciu. Vitamín C zo zeleniny a ovocia sa lepšie vstrebáva vďaka vláknine a prírodným flavonoidom. V pestrej strave sa antioxidanty kombinujú s ďalšími bioaktívnymi látkami, ktoré zvyšujú ich účinok. Lykopén v paradajkách má vyššiu biologickú dostupnosť po tepelnej úprave s olejom.
Na rozdiel od prírodných zdrojov v strave, doplnky neobsahujú ďalšie prirodzené látky, ktoré podporujú ich účinok. Nadmerný príjem antioxidantov z doplnkov môže mať negatívne účinky: nadbytok vitamínu E môže zvyšovať riziko krvácania, vysoké dávky betakaroténu môžu zvýšiť riziko rakoviny u fajčiarov. Výživové doplnky môžu byť užitočné pri špecifických situáciách (napr. akútneho nedostatku niektorého vitamínu, zvýšenej fyzickej záťaži, rekonvalescencii), ale nemali by nahrádzať pestrú stravu.
Antioxidanty patria k ,,must have“ výbave do zimy hlavne kvôli predchádzaniu chorôb, preto treba o to viac dbať čo zjeme. Dokonca je dokázané, že sa vedia vyprodukovať aj cez fyzickú aktivitu. Vo všeobecnosti sa viac oplatí siahnuť po čerstvých potravinách či čerstvých šťavách ako len cez výživové doplnky. Máte aj vy obľúbené antioxidačné pochutiny, ktoré preferujete v zime? Inšpirujte rodinu, kamarátov a známych, aby aj ich organizmus bol v dobrej kondícii a predchádzali rôznym zdravotným problémom.