Čučoriedky patria medzi najznámejšie druhy ovocia. Jej nenápadné, tmavomodré bobuľky mnohí považujeme za ovocie, ktoré už od nepamäti lemuje horské oblasti Slovenska. Vedeli ste však, že jej pôvodným domovom sú južné oblasti Európy? Rokmi sa čučoriedka rozšírila do celého sveta a okrem jej klasickej konzumácie sme sa naučili siahnuť po nej pri príprave jedál a nápojov. Receptov na jej využitie je skutočne veľa a my vám priblížime pár tých, ktoré budete milovať!
Plody čučoriedky rastú na nízkych kríčkoch, ktoré často nachádzame v blízkosti nerušených lesných porastov. Aby sme však čučoriedky nechodili zbierať do lesa, začali sme ich postupne pestovať aj doma, priamo v záhradkách. Veľmi rýchlo sme totiž pochopili, že čučoriedka je ovocím, ktoré sa jednoznačne oplatí mať poruke! Jej maličké tmavomodré bobuľky totiž nielen skvelo chutia, ale chránia aj náš imunitný systém. Obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a zdraviu prospešných látok vrátane vlákniny, vitamínu A, E, C, B, vápnika, zinku či železa. Vďaka tomu ich budete jednoducho milovať!
Vďaka širokému spektru vitamínov majú čučoriedky preukázateľný vplyv na naše zdravie. Zvyšujú odolnosť organizmu voči infekciám a zápalom, pomáhajú pri zažívacích problémoch a posilňujú imunitný systém. Urýchľujú hojenie rán, sú prospešné pri liečbe kožných ochorení a pôsobia ako prevencia cukrovky, srdcovocievnych ochorení či dokonca proti rakovine. Dôležité je, že čučoriedky vitamíny nielen obsahujú, ale pomáhajú tiež telu zbaviť sa toxických látok, a tak dávajú vitamínom priestor vyniknúť.
Čučoriedky majú najväčšie účinky na naše zdravie v surovom stave, nič sa však nestane, ak ich konzumujeme aj tepelne upravené. Využívať ich môžeme na prípravu jedál a nápojov, i keď najčastejšie sa s nimi stretávame práve pri dezertoch. Ak patríte k tým, ktorí neodolajú lákavej čučoriedkovej pochúťke, máme pre vás tip. Toto sú dezerty, ktoré budete milovať!
Okrem klasickej bublaniny môžete trochu zaexperimentovať a chuť čučoriedok prepojiť so sviežim citrónom. Tu je návod, ako na to!
Čo budeme potrebovať?
Ako na to?
Aby ste zvýraznili chuť čučoriedok, môžete koláč servírovať aj s niektorou zo zdravých maškŕt. Skvelým nápadom je využiť kvalitný, bio čučoriedkový džem bez chémie, vďaka ktorému bude tento dezert chutiť ako od babičky. Ako vynikajúca príloha však môže poslúžiť aj čučoriedková detská výživa bez cukru, vďaka ktorej si čučoriedkovo-mandľový koláč s citrónovou polevou môžete naservírovať nielen na raňajky, ale aj ako ľahký olovrant.
Mimoriadne chutný je aj druhý čučoriedkový zákusok. Výhodou je, že je nesmierne jednoduchý a tak si ho nepochybne okamžite zamilujete!
Čo budeme potrebovať?
Ako na to?
Ak máte pocit, že si čučoriedkové sušienky pýtajú trochu zvláčniť, potom ich rozhodne skúste doplniť o čučoriedkové smoothie. Celkom jednoducho si ho pripravíte aj doma, stačí, ak máte poruke mixér, ktorým všetky suroviny poriadne premiešate.