ČUČORIEDKA
Čučoriedka je jedným z najzdravších ovocí na svete. Okrem toho, že vynikajúco chutí, doplní organizmus množstvom vitamínov, antioxidantov a dôležitých minerálov. Čučoriedky sú spomedzi všetkých druhov ovocia najväčším zdrojom antioxidantov s najvyššou schopnosťou ničiť voľné radikály v tele.
ORAC: 6552
Vitamíny: A, E, C, B1, B2, B3, 5, B6, B7, B9
Minerálne látky: vápnik, železo, kremík, mangán, jód, zinok, fosfor, meď, horčík

Pôvod

Podobne ako mnohé druhy ovocia a zeleniny, aj čučoriedky pochádzajú pôvodne z Prednej Ázie, respektíve z južnej Európy. Priaznivé účinky tejto bobule poznali už liečitelia v 16. storočí. Vinári nimi farbili svoje vína a v starovekom Grécku sa používali ako farbivo na látky. Pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky a prví európski usadlíci používali korene čučoriedok pre úľavu počas pôrodu. Šťavou z čučoriedok liečili kašeľ a čaj z čučoriedkových listov využívali na čistenie krvi.

Čučoriedka je nenáročný nízky krík, ktorému sa darí aj na chudobných pôdach. Naopak, kultivované prostredie záhradiek neznáša. Najčastejšie sa u nás čučoriedky vyskytujú vo vyššie položených oblastiach, najmä v podhorskom a horskom pásme, ale je možné ich nájsť aj na okraji lesov. Kvitne v máji až v júni, plody dozrievajú v auguste a dorastá do výšky maximálne 1 metra.

 

Obsah

Čučoriedky obsahujú široké spektrum flavonoidov, vďaka ktorým majú mimoriadnu antioxidačnú schopnosť. Bobule čučoriedky sú významným zdrojom vitamínov A, E, C, B1, B2, B6, kyseliny listovej, minerálov (vápnik, železo, zinok, fosfor, meď, horčík) a obsahujú aj vysoké množstvo betakaroténu. Sú tiež zdrojom vlákniny a ideálnym doplnkom zdravej stravy, keďže sa až z 85 % skladajú z vody. Celý pohár čučoriedok obsahuje len 84 kalórií s 15 gramami sacharidov. Typické modrofialové sfarbenie je znakom ich vysokého antioxidačného účinku.

 

Pozitívne účinky na zdravie

Čučoriedky sú skutočným prírodným všeliekom. Posilňujú imunitný systém, spomaľujú proces starnutia, čistia krv, pomáhajú pri problémoch s cholesterolom, znižujú riziko rakoviny a odbúravajú stres. To je ale len zlomok toho, čo dokáže toto bobuľovité ovocie spraviť s naším zdravím.

  • Čučoriedky chránia imunitný systém a bunky tela pred voľnými radikálmi, zvyšujú odolnosť organizmu proti infekciám. Obsahujú veľa vitamínu C a betakaroténu, preto chránia organizmus pred zápalom ústnej dutiny a hrtana. Vysoký obsah železa podporuje imunitu zvýšením hemoglobínu a koncentrácie kyslíka v krvi.
  • Antioxidanty kyselina elagová a pterostilben sa považujú za prevenciu proti rakovine. Čučoriedky zároveň pomáhajú tlmiť zápaly a rýchlosť delenia buniek v črevách, čo sú rizikové faktory rakoviny.
  • Čučoriedky sú veľmi vhodným ovocím pre diabetikov, pretože stabilizujú hladinu cukru, znižujú „zlý“ LDL cholesterol v krvi bez toho, aby sa znížila aj hladina „dobrého“ HDL cholesterolu.
  • Vďaka vysokému obsahu triesloviny pomáhajú pri zápaloch močových ciest. Antokyaníny zase bránia baktérii E-coli zachytiť sa na stenách močového mechúra. Konzumácia čučoriedok zvyšuje produkciu moču, čím napomáhajú vyplavovaniu baktérií z tela.
  • Čučoriedky obsahujú špeciálnu skupinu antioxidantov, tzv. karotenoidy (luteín a zeaxantín), ktoré podporujú zdravie očí. Regenerujú očnú sietnicu a preukázateľne zlepšujú zrak, najmä videnie za šera a v noci, čo v druhej svetovej vojne testovali na pilotoch Royal Air Force.
  • Podporujú správne trávenie, pomáhajú pri hnačke, problémoch so zažívaním, aktivujú látkovú výmenu.
  • Stopové prvky obsiahnuté v čučoriedkach – železo, mangán a meď – napomáhajú v liečbe chudokrvnosti.
  • Pomáhajú pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení a udržiavajú zdravý cievny systém. Ochraňujú cievy pred škodlivým vplyvom „zlého“ LDL cholesterolu.
  • Posilňujú krvné kapiláry, zlepšujú krvný obeh a pomáhajú transportovať živiny v tele, čím chránia aj pred stareckou demenciou. Je vedecky dokázané, že čučoriedky znižujú vplyvy ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, môžu zlepšiť schopnosť učenia a motorické schopnosti.
  • Antokyaníny v čučoriedkach urýchľujú hojenie rán, sú prospešné pri liečbe kožných ochorení, napríklad psoriázy.
  • Podporujú tvorbu dopamínu, preto sú vhodné aj pri odvykacích kúrach fajčiarov.
  • Draslík v čučoriedkach odvádza z tela prebytočnú vodu a odstraňuje opuchy.
  • V tehotenstve pomáhajú čučoriedky pri hemoroidoch a tráviacich problémoch. Obsahujú železo potrebné pri prevencii proti chudokrvnosti, ktorá sa môže počas tehotenstva vyskytovať. V tehotenstve aj počas dojčenia je mimoriadne potrebná kyselina listová, ktorá má preventívne účinky proti mnohým vrodených chorobám.
  • Upokojujú nervy a miernia bolesti.
  • Napomáhajú odvodňovaniu organizmu a zbavujú telo toxických látok (detoxikujú).
  • Zlepšujú funkciu lymfatického systému.
  • Čučoriedky miernia menštruačné bolesti, silné krvácanie, uľahčujú ženskému telu vyrovnať sa s klimaktériom.

Najpredávanejšie produkty