Ovocná šťava z rakytníka, brusníc, čučoriedok, arónie alebo goji obsahuje neskutočne veľa vitamínov, antioxidantov, vlákniny a minerálnych látok. Správnym uskladnením napomáhate udržať všetky zdravé zložky v rovnakej kvalite na pomerne dosť dlhú dobu. Všeobecne by sa šťavy mali držať v chladničke a spotrebovať do troch dní. Čo však s tým, ak by ste si ich radi dali aj o týždeň či pár mesiacov neskôr? Poradíme vám ako lahodný nápoj vydrží čo najdlhšie a tiež ako ľahko môžete šťavy zakomponovať do jedálnička, aby ste ich (aj v inej podobe) mohli konzumovať po celý rok.
Ak si šťavy vyrábate doma, nalejte ich do vhodných mrazuvzdorných nádob (napríklad aj do formičiek na ľad). Nezabudnite ponechať priestor kvôli rozpínaniu tekutiny vplyvom zamŕzania. Skladujte ich v mrazničke pri teplote -18 °C a keď budete mať na ne chuť aj o 6 či 12 mesiacov, stačí len vybrať a rozmraziť.
Šťavu zohrievajte na 70 – 80 °C po dobu max. 2 minút. Neprevárajte ju, aby sa zachovali vitamíny, ale zároveň dbajte aby bola dosť teplá na to aby sa zničili všetky baktérie. Horúcu šťavu rýchlo schlaďte a nalejte do sterilizovaných sklenených fliaš a ihneď uzavrite. Otočte fľaše hore dnom a nechajte vychladnúť. Pri skladovaní v tmavej a chladnej miestnosti (do 10 °C) by vám pasterizovaná šťava mala vydržať do 12 mesiacov.
Pridajte do šťavy prírodný konzervant: ak sa rozhodete pre med, dajte 3 – 5 polievkových lyžíc na jeden liter. Med pomáha predĺžiť trvanlivosť. Citrónová alebo pomarančová šťava zase znižuje pH a spomaľuje kazenie. Následne ich uchovávajte v chladničke pri teplote 2 – 4 °C maximálne po dobu 3 týždňov. Dlhodobejším prírodným konzervantom býva alkohol (vodka, rum), avšak tým sa zo šťavy stáva už miešaný drink.
Najvhodnejšie je uskladniť nápoj do sklenenej nádoby s tmavým sklom, lebo chráni pred svetlom a oxidáciou. Plastové nádoby často môžu zanechať pachy a menia tak chuť šťavy, ak už ale používate také, uistite sa, že sú určené pre potraviny a neobsahujú BPA. Vždy používajte čisté a sterilizované nádoby, aby ste predišli plesniam a skladujte ich na chladnom a tmavom mieste – ideálne v pivnici alebo chladničke. Ak sa vám nechce so šťavami „zabávať“ doma, odporúčame vám naše organické bio šťavy alebo ovocné šťavy. Chutia ako rovno zo záhrady :).
Bobuľové šťavy sú skvelým doplnkom nielen na pitie, ale aj v kulinárstve. Ich prírodná sladkosť, kyslosť a intenzívna farba dodajú hĺbku chutí do rôznych jedál, výborne sa hodia k sladkým aj slaným jedlám.
Asi najznámejšou obdobou brusnicovej šťavy je omáčka z brusníc. Preslávila sa najmä vďaka sviatku Vďakyvzdania, kedy na štvrtý novembrový štvrtok zasadnú Američania k slávnostnému stolu, kde dominuje pečený moriak podávaný práve s brusnicovou omáčkou. Brusnice symbolizujú prírodné sladidlo, ktoré kedysi osadlíci získavali od domorodých kmeňov Indiánov a ktoré aj svojou kyslosťou skvele dopĺňa chuť mäsa. Zaujímavé recepty na slano z brusníc môžete vyskúšať kedykoľvek.
Netradičnou kombináciou, ktorá vás možno prekvapí, ale aj ,,vzpruží“ je mrkvovo-rakytníková nátierka. Stačí najemno rozmixovať mrkvu, k nej pridať šťavu z rakytníka, cibuľku, tvaroh a dochutiť soľou. Navrch ju ešte posypte kúskami orieškov a zdravé raňajky podávané na kváskovom chlebe sú na svete. Mňam!
Ak radi miešate sladko-slané chute, ovocná marináda z bobúľ s medom, cesnakom a tymianom pre kuracie alebo bravčové mäso vás poteší, rovnako aj typ exotického šalátového dresingu, zmiešaním šťavy z goji s olivovým olejom, horčicou a balsamicom pre svieži dresing.
Určite najviac bobule gazdinky využívajú nasladko v podobe džemu či sirupu, ktorým potom môžu natrieť a poliať palacinky, wafle, cheesecake. V lete si kľudne vyrobte domácu zmrzlinu za použitia hociktorej z bobuľových štiav, smotany na šľahanie, medu či cukru. Fungujú aj ako prírodné farbivo napríklad do piškótového cesta alebo dodávajú lesk v podobe glazúry. Stačí ju zmiešať s cukrom, priviesť do varu, pridať škrob a miešať do zhustnutia. Potom ju naneste ešte teplú na croissanty či donuty. A (nielen) deti vás nedajú za nič na svete.
Ak radi experimentujete v kuchyni a blíži sa napríklad doba spotreby, rýchlo šťavy ,,šupnite“ do rôznych slaných a sladkých receptov. Túto vitamínovú bombu by bolo škoda vyhodiť. Máte nejaké extra tipy ako uskladniť alebo využiť šťavy z čučoriedok, arónie, rakytníka či brusníc? Dajte nám vedieť.