O tom, že organické šťavy sú zdravý nápoj niet pochýb: vyrábajú sa bez syntetických hnojív a pesticídov, majú vyššiu nutričnú hodnotu, viac antioxidantov, vitamínov ako bežné koncentrované šťavy či džúsy. Chutia prirodzenejšie, keďže sa pri ich výrobe nepoužíva cukor, umele farbivá ani konzervanty. Pozor však ak si myslíte, že ich môžete piť neobmedzene a kedykoľvek. Aj tu platí ,,všetkého veľa škodí“ a aj pri pití štiav existujú určité odporúčania. Týchto 6 zásad vám garantuje, že dosiahnete, želaný efekt.
Obsah
Či už sa rozhodnete pre za studena lisovanú šťavu z rakytníka, čučoriedok, brusníc, či arónie, všetky si zachovajú vitamíny, minerály a enzýmy, ktoré by tepelné spracovanie zničilo. Naviac – tie najkvalitnejšie – sú pestované ekologicky a zerowaste, tým pádom chránia pôdu, vodu, znižujú uhlíkovú stopu a spotrebujú sa celé od výlysky až po šupku. Na čo dbať pri ich konzumácii?
Príliš veľké množstvo môže znamenať vysoký príjem fruktózy a kalórií, čo môže prispieť k priberaniu, zubnému kazu a iným ťažkostiam. Odporúčaná denná dávka je 1–2 dcl (maximálne 2–3 dcl). Úplne nahradiť čerstvé ovocie a zeleninu by nemali, skôr majú slúžiť ako doplnok stravy.
Keď máte prázdny žalúdok, nič iné ako jedlo, vláknina, tuky atď. nebráni rýchlemu vstrebaniu živín. Začať ráno bio šťavou organizmus nezaťaží. Neobsahujú lepok, tuk, len čistú energiu a živiny. Antioxidanty a fytonutrienty v nich pomáhajú „naštartovať“ metabolizmus, podporujú očistu organizmu a vylučovanie toxínov. Po noci, kedy telo stráca tekutiny, je pohár organickej šťavy skvelým, rýchlym a veľmi výživným spôsobom ako hydratovať.
Telo má viac času spracovať živiny, vitamíny a minerály, keď nápoj ,,neexujeme“. Účinné látky sa tak lepšie vstrebávajú a organizmus z nich vyťaží maximum. Pri pomalom pití máš šťavu dlhšie v ústach. To povzbudí tvorbu slín, v ktorých sú tráviace enzýmy, a tie pomáhajú lepšiemu štiepeniu živín. Pri vypití celého pohára naraz, môžeš zahltiť žalúdok a vyvolať ťažobu. Pomalým vychutnávaním budeš viac vnímať chuť, vôňu, štruktúru, a tak aj lepšie oceníš kvalitu organickej šťavy.
Máte radi studené drinky priamo z chladničky? Akýkoľvek chladený nápoj pod 10 stupňov môže spôsobiť šok pre tráviaci systém, stiahnuť cievy v žalúdku a spomaliť tak trávenie a vstrebávanie živín. Jemné ovocné tóny a sladkosť lepšie vyniknú pri izbovej teplote. Úplne ideálna teplota na pitie organickej šťavy býva izbová teplota (cca 18–20°C).
Organické šťavy nie sú konzervované chemicky, preto sú citlivejšie na svetlo, teplo a kyslík. Nesprávne skladovanie môže spôsobiť stratu vitamínov, antioxidantov, farby, chuti, a v horšom prípade aj pokazenie (plesne, kvasenie). Otvorenú fľašu spotrebujte do 2–3 dní a držte ju v chlade. Úplne ideálne je, keď je bio šťava naliata v sklenenej fľaši.
Každá organická šťava sa vyznačuje unikátnym profilom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Niektoré látky v ovocí vzájomne podporujú svoj účinok, a tak má kombinovaná šťava silnejší vplyv na zdravie, než keby si pil len jednu. Môžeš skúsiť aj pridať pár kvapiek citrónu, ktorý chuť oživí a pomôže lepšiemu vstrebaniu železa. Pokojne striedajte ovocné a zeleninové šťavy, aby ste pokryli široké spektrum živín.
Aj keď sú organické šťavy zdraviu prospešné a vďaka tipom, kedy a ako ich správne dávkovať, vedia dopomôcť ku zdraviu, pre niektorých ľudí nie sú vhodné. Ľudia s diabetom by si mali dať pozor na vysoký obsah prírodných cukrov. Rovnako pacienti s ochoreniami obličiek by mali konzultovať ich pitie s lekárom, kvôli obsahu draslíka a iných minerálov. Trpíte alergiami na konkrétne ovocie? Organická verzia vám nepomôže – stále obsahuje tie isté alergény. Ostatným však nič nebráni dať si svoju dávku zdravia, hoci aj každý deň. Ako ste na tom vy? Pijete ich ako odporúčame?
Objednávky prijaté od 21.7.2025 budú expedované až 6.8.2025 kvôli dovolenke.
Ďakujeme za pochopenie.