Rakytník rešetliakový, niekedy označovaný aj ako sväté ovocie Himalájí, je ako prírodný liečivý prostriedok známy už tisíce rokov. Účinne pomáha v boji proti viacerým zdravotným problémom. Populárnym je najmä v ajurvédskych a tradičných čínskych medicínach, postupne si však jeho liečivé účinky obľúbili ľudia po celom svete. Čo všetko v sebe rakytník ukrýva a prečo by sme túto zázračnú rastlinu mali poznať?
Obsah
Význam rakytníka
Rakytník rešetliakový je rastlina rastúca v podobe opadavého drevnatého kra či menšieho stromu. Typický je svojimi žltkastými kvetmi a oranžovými plodmi, ako aj výskytom vo vysokých nadmorských výškach v severozápadnej oblasti Himalájí. Jeho význam spočíva v mimoriadne bohatej kombinácií zdraviu prospešných látok, vďaka čomu patrí k najvzácnejším liečivým rastlinám na svete.
Rakytník sa vyznačuje vysokým obsahu vitamínov, antioxidantov, stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok. Spomedzi vitamínov v sebe kombinuje vitamíny C, B1, B2, B6, B9, D, E, F, K či P, zároveň je však bohatým prírodným zdrojom aj na viaceré minerálne látky, ako napríklad železo, horčík, draslík, mangán, bór či kremík.
Vďaka bohatému obsahu liečiv sa rakytník často používa ako prírodný liek pri problémoch so srdcom, pri liečbe kožných chorôb, rôznych opuchov, zápalov, žalúdočných problémov či črevných vredov, zároveň však pôsobí ako prvá pomoc na odvrátenie prvých príznakov pálenia záhy či iných zdravotných problémov. Okrem toho sa jeho výťažky získavané z listov, kvetov, semien či plodov používajú nielen na výrobu liekov, ale aj v potravinárstve či dokonca v kozmetike. Pleti totiž výťažky rakytníka pomáhajú bojovať proti predčasnému starnutiu, a tak ho často nájdeme ako súčasť zloženia rôznych kozmetických prípravkov či krémov proti starnutiu.
Výskyt rakytníka
Rakytník rešetliakový sa vyskytuje najmä v oblasti Eurázie. V Európe sa s ním stretneme v oblasti tiahnucej sa od územia Škandinávskeho polostrova až po oblasť Španielska. Odtiaľ sa výskyt rakytníka tiahne cez východnú časť Európy od Ukrajiny a Turecka až smerom do Ázie. Tam ho v bohatom zastúpení nájdeme najmä v Číne, severozápadnej oblasti Indie a na severe Pakistanu. Hoci bol rakytník pôvodne známy len ako voľne žijúca rastlina, od 21. storočia sa vo veľkom pestuje (často aj ako okrasná rastlina) nielen na území Európy, ale aj Ázie.
Rakytník, jeho charakteristika a typické znaky
Rakytník rešetliakový je listnatý opadavý ker či kerovitý strom dorastajúci až do výšky 6 m. Povrch jeho drevnatej stonky je posiaty tŕňmi a jeho koruna je spravidla riedka. Vzhľad jeho vetiev sa mení v závislosti od veku. Ako mladé sú posiate striebristými chĺpkami, neskôr postupne zhrdzavejú a nadobúdajú čierno-hnedý, šupinatý vzhľad.
Koreň rakytníka rešetliakového je uložený zväčša na povrchu zeme, do hĺbky rastie maximálne 10 až 60 cm. Kopijovité listy sú úzke, striebristo zelené a striedavo uložené na vetvičke rakytníka. Čepeľ listu dosahuje dĺžku 3 – 8 cm a šírku vo veľkosti zhruba 3 – 10 mm.
Púčiky a kvety rakytníka sa líšia v závislosti od toho, či ide o samčí alebo samičí ker. Samčie púčiky sú totiž aj 2 – 3-krát väčšie, pričom kvety sa odlišujú aj samotnou farbou. Kým samičie kvety sú žltkasté, tie samčie sú typické zelenkavo striebristou farbou. Kvety rakytníka kvitnú od marca do mája a namiesto koruny majú vo vnútri kvetu lievikovitý kalich s dvoma cípmi ukrývajúcimi piestik.
Plody rakytníka rešetliakového sú žlté, oranžové až červené kôstkovice guľovitého, častejšie však elipsovitého tvaru veľké zhruba 5 – 10 mm. Vyrastajú na krátkych stopkách a vo vnútri ukrývajú olejovitú dužinu oranžovej farby. Ich chuť je kyslá, horkastá až sladkastá podľa toho, v akej etape života sa práve nachádzajú. Zrejú od augusta do septembra a na vetvách rastliny sa pokojne udržia až dlho do zimy. V ich vnútri sa tvoria hladké a lesklé semená tmavo-hnedej farby a oválneho až vajcovitého tvaru dosahujúce veľkosť zhruba 4 – 7 mm.
Pestovanie rakytníka
Túto zázračnú bylinku nenájdete len vo voľnej prírode, pokojne si ju môžete zasadiť a pestovať aj doma. Výhodou je, že rakytník má silné mrazuvzdorné vlastnosti a je odolný voči plesniam, chorobám a rôznym nástrahám vonkajšieho prostredia, vďaka čomu je jeho pestovanie relatívne jednoduché.
Ak ste zmeškali jarnú výsadbu rakytníka, nič sa nedeje, pretože ďalšie jeho vegetatívne obdobie príde opäť na jeseň. Rakytníku vyhovujú priestranné plochy, ako aj priepustné a presvetlené miesta a potrebné je samozrejme myslieť na jeho pravidelnú zálievku a dôkladné hnojenie.
Plody rakytníka dozrievajú počas septembrových dní, v tomto období teda nastáva aj ich samotný zber. S cieľom zachovať čo najintenzívnejšie účinky rakytníka sa pre najvhodnejšie spracovanie plodov po ich zbere odporúča lisovanie za studena alebo pomalšie sušenie plodov pri veľmi nízkych teplotách. Dozreté plody rakytníka je možné aj zamraziť alebo vylisovať na šťavu, ďalším vhodným riešením je aj príprava rakytníkového oleja.
Účinky rakytníka
Rakytník je pre zdravie človeka mimoriadne prospešný, a to hneď z niekoľkých dôvodov:
Bohatý obsah výživných látok. Rakytník je bohatý na rôzne druhy dôležitých vitamínov, minerálnych látok a ďalších prospešných zložiek. Je prirodzeným zdrojom antioxidantov, ktoré chránia naše telo pred predčasným starnutím. Okrem toho pomáha eliminovať vznik rakoviny a srdcovo-cievnych chorôb. Semená a listy rakytníka sú obzvlášť bohaté na obsah kvercetínu a flavonoidu, ktoré priaznivo pôsobia aj na znižovanie krvného tlaku. Jeho plody sa vyznačujú vysokým obsahom draslíka, vápnika, horčíka, železa aj fosforu, rovnako bohaté sú však aj na folát, biotín, zdravé tuky a významné vitamíny B1, B2, B6, C a E. Ako jedna z mála rastlín obsahuje rakytník aj všetky štyri omega mastné kyseliny (omega-3, omega-6, omega-7 a omega-9), čím sa radí na zoznam celosvetovo výnimočných liečivých rastlín.
Podpora srdcového zdravia. Rakytník prispieva k zdraviu srdca najmä vysokým obsahom antioxidantov. Vďaka ich prítomnosti pomáha znížiť rizikové faktory vzniku srdcových chorôb vrátane krvných zrazenín, krvného tlaku či hladiny cholesterolu v krvi.
Ochrana pred cukrovkou. Užívanie rakytníka je prospešné aj pre ľudí trpiacich cukrovkou. Táto zázračná bylina totiž pomáha znižovať hladinu cukru v krvi zvyšovaním sekrécie inzulínu a citlivosti na inzulín. Pomáha tak minimalizovať výkyvy hodnôt cukru v krvi najmä po jedle bohatom na sacharidy.
Ochrana pokožky. Vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných látok, ako aj pestrej skladbe vitamínov, dokáže rakytník ochrániť a posilniť našu pokožku a priaznivo tak pôsobiť na jej dlhodobé zdravie. Výťažky rakytníka pomáhajú stimulovať regeneráciu pokožky a pomáhajú jej s rýchlejším hojením rán, okrem toho vďaka obsahu vzácnych tukov omega-7 a omega-3 pomáhajú znižovať aj zápal kože po jej vystavení UV žiareniu či poškodení slnečným žiarením. Rakytník podporuje prirodzenú pružnosť pokožky, zabraňuje jej vysušovaniu a pomáha jej liečiť sa z prípadných popálenín, omrzlín či preležanín.
Posilnenie imunitného systému. Rakytník je známy aj svojimi protizápalovými účinkami, preto pomáha naše telo chrániť pred rôznymi vážnymi i menej vážnymi infekciami. Za túto vlastnosť rakytník vďačí vysokému obsahu flavonoidov, prospešných rastlinných zlúčenín, ktoré prirodzene posilňujú náš imunitný systém zvýšovaním odolnosti voči chorobám. Rakytník okrem toho zabraňuje nadmernému množeniu baktérií a mikróbov, čím poskytuje spoľahlivú ochranu pred chrípkou, vznikom oparov či pred viacerými druhmi vírusov.
Ochrana a zdravie pečene. Výťažok z rakytníka obsahuje zdravé tuky, vitamín E a karotenoidy, vďaka čomu chráni pečeňové bunky pred poškodením, a tým priaznivo vplýva aj na celkové zdravie pečene. Extrakt z rakytníka pritom dokáže upokojiť a stimulovať pečeň nielen pri jej bežných ochoreniach, ale aj v stavoch jej pokročilej cirhózy.
Pomoc v boji proti rakovine. Výťažky z rakytníka sa používajú aj ako prevencia proti vzniku rakoviny. Zlúčeniny tvorené flavonoidmi, kvercetínom, karotenoidmi, vitamínom E či antioxidantmi, ktoré rakytník obsahuje, môžu totiž zamedziť vzniku, ale aj ďalšiemu šíreniu rakovinových buniek.
Zlepšenie trávenia. Rakytníkový extrakt priaznivo vplýva aj na činnosť a zdravie žalúdka. V ľudovom liečiteľstve sa preto dlhé roky používa pri liečbe žalúdočných vredov.
Zmiernenie príznakov menopauzy. Účinky rakytníka rešetliakového sa využívajú aj v oblasti ženského zdravia. Výťažok z rakytníka napríklad eliminuje pošvové vysychanie, preto slúži ako vhodná a účinná pomoc najmä pre ženy po menopauze, ktoré nemôžu užívať estrogén.
Zmiernenie očného vysúšania. Denné užívanie rakytníkového extraktu môže mať pozitívny vplyv aj na zdravie očí. Okrem zníženia začervenania a zmiernenia nepríjemného pálenia či svrbenia očí a očného okolia pomáha bojovať aj proti chorobe suchého oka.
Protizápalové účinky. Rakytník sa vyznačuje aj silnými protizápalovými účinkami. Jeho pravidelné užívanie tak pomáha účinne bojovať nielen so vznikom náhlych zápalov, ale prospešne pôsobí aj na dlhotrvajúce a mimoriadne bolestivé zápaly kĺbov.
Antidepresívne účinky. Pravidelné užívanie rakytníka pomáha udržiavať vo forme nielen naše telo, ale zároveň priaznivo vplýva aj na zdravý stav nášho duševného zdravia. Extrakt z rakytníka dokáže úspešne zahnať depresívne príznaky a zbaviť sa negatívnych pocitov.
Rakytník a možnosti jeho spracovania
S cieľom získať z rakytníka zdraviu prospešné látky sa okrem listov a kvetov spracúvajú aj jeho semená či plody. Možností je hneď niekoľko, preto si môžete vybrať spôsob, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Či si zvolíte formu rakytníkového sirupu alebo marmelády je na vás, dôležité je však dodržať správny postup ich spracovania. Ako na to?
Rakytníkový sirup
Na prípravu rakytníkového sirupu budeme potrebovať jeho plody. Po nazbieraní bobule dôkladne umyjeme v čistej vode, následne rozmixujeme a precedíme. Od zmesi potrebnej na prípravu sirupu tak oddelíme šupky. Tie síce potrebovať nebudeme, vysušené ich však môžeme použiť napríklad ako prísadu do ovocného čaju či podrvené pridať do rakytníkového oleja.
Šťavu s dužinou, ktorú po rozmixovaní rakytníkových bobúľ dostaneme, zohrejeme na 80 °C (nie viac) a do zmesi postupne primiešame cukor. Takto pripravený rakytníkový sirup je bohatý na obsah vitamínu C, provitamínu A, vitamínov skupiny B či vitamíny C, D, F, K a P či železa, ako aj zdraviu prospešných omega olejov. V prípade, že sa s výrobou BIO rakytníkového sirupu nechcete zbytočne zdržiavať, môžete siahnuť aj po jeho alternatíve v podobe prírodnej 100 % organickej šťavy. Vyrobená je z čistého ovocia rakytníka rešetliakového, nie z koncentrátu, vďaka čomu už niekoľko mililitrov dodá vášmu telu dennú dávku vitamínu C a ďalších vitamínov, antioxidantov, stopových prvkov, olejov a nenasýtených mastných kyselín potrebných pre zdravé fungovanie tela.
Rakytníkový sirup sa najčastejšie používa pri liečbe žalúdočných problémov, ako liek proti chrípke, infekčných ochoreniach, pri nedostatku vitamínov, v prípade rekonvalescencie či v snahe zahnať jarnú únavu. Vedľajšími pozitívnymi účinkami je tiež posilnenie imunitného systému, zvýšená odolnosť voči stresu či boj proti baktériám a vírusom.
Rakytníkový džem
Pri výrobe rakytníkového džemu budeme potrebovať 1 kg bobúľ rakytníka rešetliakového, ktoré skombinujeme s 1 kg bobúľ hlohu jednosemenného, 1 kg cukru a 1 litrom vody.
Bobule hlohu najskôr dôkladne očistíme, zalejeme vodou a varíme na miernom ohni až kým nezmäknú. Rovnako dôkladne umyjeme aj bobule rakytníka, ktoré prepasírujeme cez husté sito (ideálne redšie plátno), a to isté následne urobíme aj s bobuľami hlohu. Prepasírovaný hloh zmiešame spolu s rakytníkom do jednej zmesi, ktorú následne dosladíme, dochutíme a varíme, kým nedosiahneme formu rôsolu.
Nevýhodou je, že uvarený džem z rakytníka nie je určený pre dlhodobé skladovanie, preto je ideálne zjesť ho v priebehu niekoľkých dní. Pozor však dajte na jeho nadmerný príjem, ktorý pre naše telo nemusí byť ideálny. Lepšie preto urobíte, ak sa s neskonzumovaným zvyškom podelíte so svojimi známymi. Rakytníkový džem však nemusíte variť doma, pokojne si ho môžete kúpiť. Siahnuť môžete napríklad po 100 % BIO rakytníkovom džeme, ktorého zloženie tvorí okrem bio rakytníkového pyré aj bio jablčný koncentrát. BIO rakytníkový džem je vyrobený na Slovensku a v jednom 200 g poháriku ukrýva až 136 g rakytníka a 1 040 g jablka.
Letné drinky s rakytníkovou šťavou
Rakytníková šťava dokonale vyladí aj letné drinky, ktoré si môžete pripraviť v alkoholickej alebo nealkoholickej verzii. Inšpirujte sa našimi osviežujúcimi receptami na Whiskey sour by Bobule (ALKO) alebo Bobule Rakyt-Man (NEALKO) a ohúrte svojich hostí originálnymi nápojmi, ktoré sú navyše nabité vitamínmi!
Rakytníkový likér
Rakytníkový extrakt je možné spracovať aj do formy rakytníkového likéru. Nazbierané a dôkladne umyté plody rakytníka rešetliakového je v tomto prípade nutné lúhovať v alkohole po dobu 8 – 14 mesiacov. Po ukončení procesu lúhovania, kedy likér nadobudne tmavo-hnedú farbu, sa zmes dosladí, čím dosiahne intenzívnu vôňu a sladkú, medovú chuť.
Rakytníkový čaj
Rakytníkový čaj je jednou z najobľúbenejších foriem jeho spracovania. K jeho príprave je nutné plody rakytníka dôkladne vysušiť a pomlieť, okrem plodov však môžeme použiť aj listy rakytníka. Chuť rakytníkového čaju bude prirodzene kyslastá, nesnažte sa ho však zbytočne dosládzať, pretože by ste tým mohli stratiť výhody jeho detoxikačných účinkov.
Pôvodný názov rakytníka – Hippophae – má starogrécky pôvod. Preklad tohto slova je „trblietajúci sa kôň”. Starí Gréci vraj totiž verili, že zvieratá pasúce sa v oblastiach, kde rakytník rástol, sú silnejšie a majú oveľa lesklejšiu srsť.
Rakytník má v oblasti svojich koreňov zhromaždené baktérie, ktoré na seba dokážu viazať dusík. Korene rakytníka tak dusíkom obohacujú pôdu, čím rakytníku umožňujú rásť aj v miestach s nehostinnými podmienkami.
Rakytník je ovocie mimoriadne bohaté na obsah vitamínu C. V jeho bobuliach sa ukrýva 10x viac vitamínu C než nájdeme v pomaranči – už jedna jeho bobuľka pokryje dennú doporučenú dávku vitamínu C. Okrem toho je rakytník bohatý aj na mnoho ďalších liečivých a zdraviu prospešných látok posilňujúcich imunitný systém.
V porovnaní s niektorými inými liečivými rastlinami môžeme na extrakciu živín využiť všetky jeho časti, t. j. listy, kvety, plody, semená, ale aj koreň, kôru, či dokonca drevo!
Rakytníkový olej bol používaný ruskými kozmonautmi ako vitamínový doplnok s cieľom odraziť nebezpečné vesmírne žiarenie prichádzajúce zo Slnka.
Zmienku o zázračných účinkoch rakytníka nachádzame už tibetskom historickom diele „rGyud Bzí“ (Štyri knihy liekopisov). Jeho autorom je Yu Tuo Yuan Dan Kong Bu, ktorý ho napísal ešte v rokoch 773 – 783 nášho letopočtu.
Rakytníkový olej má baktericídne účinky, vďaka čomu ničí alebo aspoň obmedzuje množenie baktérie Helicobacter pylori spôsobujúcu vredové ochorenia žalúdočnej sliznice pri stresovej záťaži, ako aj možný vznik nádorového ochorenia. V ľudovom liečiteľstve sa preto odporúča užívať rakytníkový olej na lačno 3x denne v objeme jednej čajovej lyžičky.
S cieľom chrániť si zdravie a posilňovať imunitu by sme mali pitie rakytníkovej šťavy zaradiť do nášho denného jedálnička. Prevencia zdravia je mimoriadne dôležitá počas celého roka a v akomkoľvek veku, preto by sme sme ju nemali zanedbávať. Nikdy totiž nevieme, kedy už môže byť neskoro.
Na našich webových stránkach používame nástroje, ktoré nám pomáhajú zlepšovať ich funkčnosť tak, aby sme vám ponúkli nielen vyšší komfort pri ich využívaní, ale i optimálne zobrazenie obsahu a reklám. Svojím výberom nám dávate súhlas s ich spracúvaním. Kliknutím na „Prispôsobiť“ sa môžete kedykoľvek dobrovoľne rozhodnúť, ktoré spôsoby použitia týchto údajov chcete povoliť. Viac informácií o Spracúvaní osobných údajov a využitiu súborov cookies.
Aké cookies používame?
• Povinné (Nevyhnutné cookies)
Účelom spracúvania je prenos alebo uľahčenie prenosu správy prostredníctvom siete, alebo ak je to bezpodmienečne potrebné na poskytovanie služby informačnej spoločnosti, ktorú výslovne požaduje užívateľ.
Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. c) Nariadenia – plnenie zákonnej povinnosti - zákon č. 351/2011 Z. z. o elektronických komunikáciách v znení neskorších predpisov
• Štatistické (Analytické a štatistické cookies)
Umožňujú rozpoznať a spočítať počet používateľov a získať informácie o tom, ako sa webová stránka používa (napr. ktoré stránky najčastejšie otvára používateľ a či používateľ od niektorých stránok dostáva chybové hlásenia). To pomáha zlepšiť spôsob, akým funguje jej webová stránka, napríklad tým, že používateľ môže ľahko nájsť to, čo hľadá. Súčasne pomáhajú porozumieť tomu, ako návštevníci interagujú s webovými stránkami anonymným zhromažďovaním a oznamovaním informácií.
Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. a) Nariadenia – súhlas dotknutej osoby
Nastavenie alebo odstránenie Cookies
Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.
Povinné (Nevyhnutné cookies)
Tieto súbory cookie sú potrebné na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky a nemožno ich v našich systémoch vypnúť. Svoj prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo vás upozorňoval na takéto súbory cookie, v takom prípade však nemusia niektoré časti stránky fungovať.
Analytické cookies
Analytické cookies zhromažďujú údaje o tom, ako návštevníci webstránky používajú danú webstránku. Analytické štatistiky pomáhajú vlastníkom webov a aplikácií pochopiť, ako ľudia používajú ich webstránky a služby.
Právny základ spracúvania analytických (štatistických) cookies - dotknutá osoba vyjadrila súhlas so spracúvaním svojich osobných údajov na jeden konkrétny účel, na analytický účel.
Marketingové cookies
Marketingové súbory cookies sa používajú na sledovanie návštevníkov na webových stránkach. Zámerom je zobrazovať reklamy, ktoré sú relevantné a pútavé pre jednotlivých užívateľov, a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Právny základ spracúvania marketingových (reklamných) cookies - dotknutá osoba vyjadrila súhlas so spracúvaním svojich osobných údajov na jeden konkrétny účel, na marketingový účel.