Histamínová intolerancia, bežne označovaná aj ako citlivosť na histamín, je porucha spojená s narušenou schopnosťou organizmu stráviť histamín, ktorý denne prijímame v potrave. Ide o relatívne nové ochorenie, ktoré bolo prvýkrát definované až na začiatku 21. storočia. Počet prípadov však za posledné roky značne narastá. Čo to vlastne je histamín a aké potraviny sú súčasťou jedálnička pri histamínovej diéte?
Ako každé ochorenie, aj histamínová intolerancia život pacientov určitým spôsobom obmedzuje. Dobrou správou však je, že vďaka dnešným poznatkom a potravinovým alternatívam s ňou vieme žiť plnohodnotný život. Stačí vedieť, čo všetko má histamínová diéta obsahovať, ktoré potraviny z nej treba vylúčiť a akými možnými alternatívami je vhodné tieto potraviny nahradiť.
Obsah
Čo je histamín?
Histamín je chemická látka, ktorá v našom tele zodpovedá za niekoľko mimoriadne dôležitých funkcií. Okrem toho, že vysiela správy do mozgu, signalizuje aj uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny potrebnej pre správne trávenie. Histamín sa tiež uvoľňuje aj ako súčasť reakcie imunitného systému na akékoľvek fyzické poranenie či vznik alergickej reakcie. Tak ako pri všetkom, aj v prípade histamínu však platí, že všetkého veľa jednoducho škodí.
Histamínová intolerancia
Reakciou, ktorou naše telo reaguje na nadmerné množstvo histamínu, je práve histamínová intolerancia. Toto ochorenie, skrátene označované aj ako HIT, teda nie je prejavom neznášanlivosti či nadmernej citlivosti na histamín, ako sa možno mnohí z nás mylne nazdávajú. Histamínová intolerancia je jednoducho známkou toho, že sme histamínu skonzumovali viac, než naše telo dokáže spracovať.
Histamín je totiž látka, ktorú síce nevidieť a necítiť, no napriek tomu by sme jeho vysoké hodnoty našli nielen v liekoch, ale najmä vo viacerých potravinách a nápojoch, vrátane tých bežných. Dôsledkom toho môže byť príjem histamínu natoľko vysoký, že ho naše telo nebude schopné rozložiť . Tento efekt sa následne prejaví aj na zvýšení hladiny histamínu v krvi, čo môže vyvrcholiť niektorou z foriem imunitnej reakcie. Zvýšené hladiny histamínu v krvi okrem toho vedú k znižovaniu hladiny tzv. DAO enzýmu (diaminooxidáza), ktorého úlohou je práve rozklad natráveného histamínu. Ak je však histamínu v našom tele príliš veľa, DAO svoju schopnosť rozkladu tejto látky jednoducho stráca.
Príznaky histamínovej intolerancie
Histamínová intolerancia je relatívne zriedkavým ochorením, ktoré postihuje približne 1–3 % svetovej populácie. Diagnostika tohto ochorenia však vôbec nie je jednoduchá. Príznaky histamínovej intolerancie sa totiž bežne prelínajú s príznakmi iných ochorení, preto sa neraz stáva, že si ju s niektorým druhom potravinovej alergie či poruchou trávenia pomýli nielen pacient, ale dokonca aj lekár.
Napriek tomu, že histamínová intoleranciaplynie z tráviaceho systému, jej príznaky môžu postihovať nielen trávenie, ale aj ďalšie sústavy či časti tela. Často postihuje napríklad pľúca, kožu a mozog, i keď najčastejšie sa jej príznaky prejavujú formou gastro intestinálnych symptómov, medzi ktoré patrí najmä nadúvanie.
Histamínová intolerancia – časté príznaky
Medzi časté príznaky histamínovej intolerancie patrí okrem už spomínaného nadúvania najmä:
hnačka, bolesti brucha, nevoľnosť, zvracanie či iné tráviace problémy,
únava,
bolesti hlavy presahujúce až do silnejších migrén,
náhle návaly horúčavy, ktorú je cítiť najmä v oblasti tváre a hrudníka,
upchatý nos, nádcha, šteklenie v nose či ďalšie problémy spojené s dýchaním.
Okrem toho sa zvyknú objaviť aj červené, podráždené a slziace oči, závraty, búšenie srdca, žihľavka či nepravidelný menštruačný cyklus.
Histamínová intolerancia – menej časté príznaky
Medzi menej časté príznaky, ktorými sa histamínová intolerancia prejavuje, patrí napríklad:
nízky a vysoký krvný tlak, nepravidelný srdcový tep,
zúženie dýchacích ciest,
šok, do ktorého môže pacient upadnúť,
kŕče v bruchu,
nepríjemné opuchy,
ťažkosti s reguláciou telesnej teploty,
úzkosť a depresívne stavy.
Histamínová intolerancia a potraviny
Vysoké hodnoty histamínu v krvi nám môžu privodiť naozaj nepríjemné stavy. S cieľom vyhnúť sa jednotlivým príznakom histamínovej intolerancie sa preto odporúča kontrolovať hladinu histamínu pomocou stravy. Okrem histamínovej diéty, ktorej dodržiavanie lekári odporúčajú pacientom trpiacim histamínovou intoleranciou, je vhodné regulovať konzumáciu niektorých druhov potravín, aj ak problémy s histamínom nemáme. Ktorým potravinám sa teda oplatí vyhnúť a ktoré treba, naopak, vyhľadávať?
Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť
Hoci sa zdravá a vyvážená strava vo všeobecnosti vyznačuje primeranou hladinou histamínu, niektoré druhy potravín obsahujú jeho neprimerane vysoké hodnoty. Výsledkom môžu byť rôzne zápalové reakcie spojené s prejavom negatívnych symptómov, preto treba poznať nielen potraviny, ktoré sú bohaté na histamín, ale aj tie, ktoré v našom tele spúšťajú jeho uvoľňovanie.
Histamínová intolerancia – zoznam potravín, ktoré treba obmedzovať:
alkohol, víno a iné nápoje, ktorých výroba zahŕňa kvasenie,
čierny čaj, maté čaj, zelený čaj,
kyslá kapusta a ďalšie fermentované a nakladané potraviny,
spracované alebo údené mäso, mäsové produkty ako klobása, šunka, slanina či saláma,
vaječný bielok,
fazuľa, pšeničné klíčky,
mäkkýše,
energetické nápoje,
kečup, ocot a ďalšie pochutiny,
potravinárske farbivá a iné prísady.
Potraviny, ktoré treba vyhľadávať
V prípade histamínovej intolerancie je dôležité poznať aj potraviny s nízkym obsahom histamínu. Mnohými z nich vieme nahradiť tie potraviny, ktoré svojím vysokým obsahom histamínu zbytočne dráždia naše telo a náš tráviaci systém, čím môžeme negatívne prejavy histamínovej intolerancie efektívne zmierniť a eliminovať.
Histamínová intolerancia – zoznam potravín, ktoré treba vyhľadávať:
čerstvé mäso,
čerstvé ryby,
vaječné žĺtka,
bezlepkové obilniny, quinou a ryžu,
čerstvé, pasterizované mlieko, prípadne kokosové a mandľové mlieko či iné vhodné alternatívy obyčajného mlieka,
väčšinu čerstvej zeleniny okrem avokáda, baklažánu, špenátu a paradajok,
väčšinu čerstvého ovocia okrem citrusových plodov, jahôd a čerešní,
Vitamíny a minerály potrebné pri histamínovej intolerancii
Okrem potravín, ktorými naše telo kŕmime, je v prípade histamínovej intolerancie dôležité sledovať aj príjem konkrétnych druhov vitamínov a minerálov. Tie totiž môžu mať priamy vplyv na priebeh celého ochorenia.
Histamínová intolerancia si vyžaduje optimálny príjem:
vitamínu B6, B1 a B12,
vitamínu C,
medi, horčíka, zinku a vápnika.
Histamínová diéta
Histamín je chemická látka, ktorú, až na niekoľko výnimiek, obsahujú všetky potraviny a nápoje. Množstvo histamínu sa pritom mení v závislosti od čerstvosti potravín. Čím sú potraviny staršie, tým je obsah histamínu vyšší, preto sa ľuďom trpiacim histamínovou intoleranciou odporúča konzumácia čerstvých potravín v čo najväčšom možnom množstve.
Okrem samotného histamínu sú obsahom niektorých potravín a nápojov aj zlúčeniny, ktoré podporujú uvoľňovanie histamínu v našom tele, prípadne blokujú tvorbu či účinnosť enzýmov, ktorých úlohou je nahromadené množstvá histamínu v tele rozkladať. V závislosti od množstva faktorov, ktoré na histamín a jeho prítomnosť v našom tele priamo pôsobia, preto nič také ako bezhistamínová diéta jednoducho neexistuje.
Histamínová diéta, resp. nízkohistamínová diéta teda neznamená, že prestanete konzumovať všetky potraviny a nápoje s obsahom histamínu. Znamená to, že len obmedzíte príjem tých potravín, ktoré sú bohaté na jeho obsah.
Histamínová diéta môže nielen zlepšiť symptómy histamínovej intolerancie, ale môže tiež výrazne pomôcť pri stanovení tejto diagnózy. Takáto diéta je preto riešením, ktoré nám naordinuje aj samotný lekár v prípade, ak má na histamínovú intoleranciu akékoľvek podozrenie. Histamínovú diétu si však preventívne môžeme naordinovať aj my sami, i keď by tento stav nemal byť dlhodobý. K vyskladaniu pestrého bezhistamínového jedálnička totiž treba pristupovať maximálne zodpovedne, aby sme naše telo zbytočne neoberali o živiny, ktoré potrebuje. Ideálne preto je, ak takéto kroky vždy konzultujeme aj priamo s dietológom.
Histamínová intolerancia recepty
Ak vám odborníci diagnostikujú histamínovú intoleranciu, iste vám ako prvé preletí hlavou otázka, čo budete vlastne jesť? Zoznam potravín s vysokým obsahom histamínutotiž na prvý pohľad nevyzerá vôbec lákavo, nehovoriac o tom, že musíte dôkladne dbať aj na maximálnu čerstvosť potravín. Niet preto pochýb o tom, že výrazné obmedzenia v stravovaní sa vám nevyhnutnú, dobrou správou však je, že dnes už sú na trhu bežne dostupné aj rôzne účinné a navyše chutné alternatívy, ktoré vám histamínovú intoleranciu umožnia zvládnuť s maximálnou ľahkosťou.
Vynikajúcim tipom sú napríklad ovocné vločky FLAKE’N’BERRIES, ktoré sú významným, prírodným zdrojom ovocnej vlákniny nevyhnutnej pre správne fungovanie nášho organizmu. Konzumovať ich môže ktokoľvek, pre histaminikov sú však mimoriadne vhodné najmä vďaka ich špeciálnej výrobe. Tá totiž vo vločkách zachováva dôležité vitamíny a antioxidanty, ktoré môžu pri dodržiavaní histamínovej diéty nášmu telu chýbať.
HIT recepty s Flake’n’berries
Ak ste sa pri ovocných vločkách zľakli, že budete až do konca života odkázaní na raňajkovú stravu, nemajte obavy. Niekedy stačí, ak sa necháme viesť inšpiráciou, zapojíme trochu kreativity a výsledok nás veľmi milo prekvapí. Presne to platí aj pre využitie ovocných vločiek, na ktorých chuť nebudete mať najmenší problém si zvyknúť.
Vegánske ovocné vločky okrem rôznorodých príchutí ponúkajú aj široké možnosti využitia v sladkej aj slanej kuchyni.V rámci raňajok si z nich viete pripraviť napríklad chutnú domácu granolu, chia puding, smoothie, rôzne ovsenéa krupicové kaše či domácu fitness mliečnu ryžu. Zaujímavým je však aj obed, ktorý si môžete spestriť napríklad domácim kečupom z ovocných vločiek, i keď zrejme najlákavejšími sú najmä dezerty! Ako pacient s histamínovou intoleranciou si bez akýchkoľvek výčitiek môžete zamaškrtiť napríklad na ľahučkých “French friands”či tzv. raw energy balls, ktorých príprava vám nezaberie viac ako 5 minút. Uvidíte, že bude stačiť pár dní a vegánske ovocné vločky Flake’n’berries si zamilujete natoľko, že ich budete odporúčať aj priateľom, ktorí histamínovou intoleranciou vôbec netrpia.
Na našich webových stránkach používame nástroje, ktoré nám pomáhajú zlepšovať ich funkčnosť tak, aby sme vám ponúkli nielen vyšší komfort pri ich využívaní, ale i optimálne zobrazenie obsahu a reklám. Svojím výberom nám dávate súhlas s ich spracúvaním. Kliknutím na „Prispôsobiť“ sa môžete kedykoľvek dobrovoľne rozhodnúť, ktoré spôsoby použitia týchto údajov chcete povoliť. Viac informácií o Spracúvaní osobných údajov a využitiu súborov cookies.
Aké cookies používame?
• Povinné (Nevyhnutné cookies)
Účelom spracúvania je prenos alebo uľahčenie prenosu správy prostredníctvom siete, alebo ak je to bezpodmienečne potrebné na poskytovanie služby informačnej spoločnosti, ktorú výslovne požaduje užívateľ.
Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. c) Nariadenia – plnenie zákonnej povinnosti - zákon č. 351/2011 Z. z. o elektronických komunikáciách v znení neskorších predpisov
• Štatistické (Analytické a štatistické cookies)
Umožňujú rozpoznať a spočítať počet používateľov a získať informácie o tom, ako sa webová stránka používa (napr. ktoré stránky najčastejšie otvára používateľ a či používateľ od niektorých stránok dostáva chybové hlásenia). To pomáha zlepšiť spôsob, akým funguje jej webová stránka, napríklad tým, že používateľ môže ľahko nájsť to, čo hľadá. Súčasne pomáhajú porozumieť tomu, ako návštevníci interagujú s webovými stránkami anonymným zhromažďovaním a oznamovaním informácií.
Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. a) Nariadenia – súhlas dotknutej osoby
Nastavenie alebo odstránenie Cookies
Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.
Povinné (Nevyhnutné cookies)
Tieto súbory cookie sú potrebné na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky a nemožno ich v našich systémoch vypnúť. Svoj prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo vás upozorňoval na takéto súbory cookie, v takom prípade však nemusia niektoré časti stránky fungovať.
Štatistické (Analytické a štatistické cookies)
Umožňujú rozpoznať a spočítať počet používateľov a získať informácie o tom, ako sa webová stránka používa (napr. ktoré stránky najčastejšie otvára používateľ a či používateľ od niektorých stránok dostáva chybové hlásenia). To pomáha zlepšiť spôsob, akým funguje jej webová stránka, napríklad tým, že používateľ môže ľahko nájsť to, čo hľadá. Súčasne pomáhajú porozumieť tomu, ako návštevníci interagujú s webovými stránkami anonymným zhromažďovaním a oznamovaním informácií.