Brusnice má väčšina ľudí zafixované ako bobuľu, ktorá sa používa v sladkých jedlách, ako sú koláče alebo iné formy zákuskov. Vedeli ste, že sa hodia aj do veľkého počtu slaných receptov?
Bobule brusnice vo svojom vnútri skrývajú bohatý obsah minerálnych látok, antioxidantov a vitamínov. Z nich sú v najväčšom počte zastúpené vitamíny A, C a vitamíny skupiny B. Ľudskému telu pomáhajú v mnohých okolnostiach, medzi ktoré patrí napríklad:
Liečivé účinky brusníc celkovo ocenia aj malí aj veľkí, pričom ich môžete konzumovať v akejkoľvek forme. Obľúbená je napríklad naša brusnicová šťava alebo brusnicový džem, ktoré môžete použiť pri rôznych receptoch.
Spojenie slaného a sladkého sa postupom času stáva čoraz viac obľúbenejším. Slané recepty z brusníc sú obľúbené najmä u ľudí, ktorí radi v kuchyni radi experimentujú a tiež radi kombinujú chute.
Chcete vyskúšať brusnice vo vašej kuchyni, ale nie ste veľmi dobrý kuchár? Recept, ktorý sa radí k tým jednoduchším a vie ho zvládnuť aj človek, ktorý v kuchyni nie je úplne doma. Na jeho prípravu budete potrebovať:
Krok č. 1: Príprava je jednoduchá, pričom záleží len na správnom restovaní kuracieho mäsa. Ešte predtým ho však dôkladne umyte a nakrájajte na vami požadované kúsky. Môžete si ho pripraviť ako soté s kúskami nakrájanými na kocky alebo ho nemusíte krájať vôbec. Nakoniec ho len dôkladne posoľte a okoreňte.
Krok č. 2: Pripravte si nepriľnavú panvicu, do ktorej dajte pripravené maslo alebo vylejte olivový olej. Doňho vložte nakrájaný alebo rozpučený cesnak a nechajte chvíľku restovať.
Krok č. 3: Do panvice vložte kuracie mäso a restujte kým sa dokonale neupečie. Následne ho servírujte na tanier.
Krok č. 4: K mäsu si môžete pripraviť ryžu alebo opekané zemiaky, je to len na vás. Posledným krokom bude nanesenie brusnicového džemu priamo na kuracie mäso. Dobrú chuť!
Rovnako ako pri kuracích prsiach, tak aj príprava tohto receptu je naozaj jednoduchá. Prakticky sa všetko pripraví za vás, stačí si len pripraviť:
Krok č. 1: Encián odbaľte a umiestnite na grilovaciu panvicu, na ktorú ešte predtým nanesiete pár kvapiek olivového oleja. Grilujte z jednej aj z druhej strany pri miernom ohni, aby sa syr vo vnútri dokonale rozpustil.
Krok č. 2: Stav syru môžete po čase skúsiť nožom, ktorý pichnite z vrchnej časti enciánu. Ak vám na noži zostanú stopy syra, môžete ho podávať.
Krok č. 3: Encián dochuťte štipkou soli a naneste naň alebo vedľa neho brusnicový džem. Jesť môžete s pripraveným chlebom alebo najlepšie s čerstvou hriankou.
Brusnice sa hodia k viacerým jedlám, preto vám prinášame aj univerzálnu omáčku, ktorú môžete použiť napríklad na šaláty ako glazúru na mäso, prípadne len tak k opekanej zelenine.
Na prípravu budeme potrebovať:
Krok č. 1: Do mierne rozohriatej panvice vložte maslo. Po jeho rozpustení do masla pridáme hnedý cukor a necháme skaramelizovať.
Krok č. 2: Po skaramelizovaní pridáme ostatné ingrediencie, ktoré podlejeme červeným vínom. Omáčku môžete odstaviť až po zhustnutí.
Veríme, že vám budú recepty chutiť. Budeme radi, ak ich vyskúšate doma aj vy a o výsledok sa môžete s nami podeliť na našich sociálnych sieťach Facebook a Instagram.