Jesenné obdobie praje všetkým, ktorí celý rok čakajú, kedy bude ten správny čas vyskúšať všetky zaujímavé recepty, ktoré počas neho zozbierali. A preto aj my vám chceme opäť priniesť fajnotky, pri ktorých otestujete svoje kulinárske schopnosti a uspokojíte svoj maškrtný jazýček. A to všetko zdravou cestou.
Rakytník a rakytníková šťava sú známymi bojovníkmi proti chorobám z prechladnutia v období, keď slniečka je menej a zima nám klope na okná. Ale nielen tak môžeme rakytník využiť. Prinášame vám 3 zaujímavé recepty, ktoré si na jeseň a možno aj počas celého roka obľúbite. Zohrejte sa spolu s nami.
100 g čerstvého rakytníku (alebo 1 dcl rakytníkovej šťavy)
4 lyžice medu (alebo iného sladidla)
1 lyžica agaru
Postup:
Vločky si zalejeme mliekom a necháme ich 2 hodiny, ideálne cez noc postáť.
Do odstátej zmesi pridáme vyšľahané vajíčko, cukor a múku. Cesto vymiešame dohladka.
Na panvici rozohrejeme olej a naberačkou robíme lievance. Ak máme panvicu na lievance použijeme tú.
Opekáme ich z oboch strán.
Na lievance pripravíme omáčku. Ak máme čerstvý rakytník, budeme ho vyvárať v hrnci so 400 ml vody a ten následne prepasírujeme a pridáme med. Rozmiešaný agar vo dvoch lyžiciach vody pridáme k zmesi a varíme, miešame 3 minúty. Ak máme rakytníkovú šťavu, tú prihrejeme a osladíme medom podľa chuti. Zmesou v oboch prípadoch polejeme lievance.
Ovsené lievance s rakytníkovou omáčkou
Rakytník rešetliakový je veľmi kyslou bobuľou, čo je spôsobené obrovským množstvom vitamínu C. Obsahuje ho 25x viac ako citrón.
Horúci rakytník s pomarančom
Ingrediencie:
250 g rakytníku
pol litra pomarančového džúsu (ideálne 100%)
2 kusy škoricovej kôry
2 pomaranče
2 lyžice medu
Postup:
Rakytník prepláchneme a dáme variť na miernom plameni s džúsom, škoricou a medom približne 20 minút. Keď je tekutina zredukovaná na polovicu, rozdelíme do pohárov plátky pomaranča a zalejeme ich do polovice pripravenou zmesou. Zvyšok dolejeme horúcou vodou. Dosladíme podľa chuti.
Horúci rakytníkový drink
Rakytník bobule sú často označované ako prírodné antidepresívum, a to vďaka ich optimistickej oranžovej farbe. Zistilo sa, že rakytník obsahuje alkaloid hippophein, z ktorého sa tvorí látka serotonín – hormón šťastia. Ak ho máte dostatok, máte dobrú náladu, dostatok motivácie a energie púšťať sa do vecí v plnej sile.
Mrkva s rakytníkom a quinoou
Ingrediencie:
1 zväzok mrkvy s vňaťou
100 g masla (olej)
soľ a korenie
250 g quinoa
4 lyžice oleja
150 g rakytníku
100 g červených ríbezlí
1 polievkovú lyžicu javorového sirupu
1 polievkovú lyžicu balzamikového octa
2 lyžice červeného vína (ideálne portského)
Postup:
Mrkvu umyjeme, očistíme, nakrájame na menšie časti.
Na panvici ohrejeme maslo, prípadne olej a mrkvu opečieme do zlatista – osolíme, okoreníme.
V druhom hrnci uvaríme quinou podľa návodu na obale.
Očistené plody rakytníku a ríbezlí zvaríme s javorovým sirupom, octom a vínom do hustej omáčky.
Servírujeme opečenú mrkvu, uvarenú quinou, a to všetko prelejeme omáčkou z rakytníka.
Na našich webových stránkach používame nástroje, ktoré nám pomáhajú zlepšovať ich funkčnosť tak, aby sme vám ponúkli nielen vyšší komfort pri ich využívaní, ale i optimálne zobrazenie obsahu a reklám. Svojím výberom nám dávate súhlas s ich spracúvaním. Kliknutím na „Prispôsobiť“ sa môžete kedykoľvek dobrovoľne rozhodnúť, ktoré spôsoby použitia týchto údajov chcete povoliť. Viac informácií o Spracúvaní osobných údajov a využitiu súborov cookies.
Aké cookies používame?
• Povinné (Nevyhnutné cookies)
Účelom spracúvania je prenos alebo uľahčenie prenosu správy prostredníctvom siete, alebo ak je to bezpodmienečne potrebné na poskytovanie služby informačnej spoločnosti, ktorú výslovne požaduje užívateľ.
Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. c) Nariadenia – plnenie zákonnej povinnosti - zákon č. 351/2011 Z. z. o elektronických komunikáciách v znení neskorších predpisov
• Štatistické (Analytické a štatistické cookies)
Umožňujú rozpoznať a spočítať počet používateľov a získať informácie o tom, ako sa webová stránka používa (napr. ktoré stránky najčastejšie otvára používateľ a či používateľ od niektorých stránok dostáva chybové hlásenia). To pomáha zlepšiť spôsob, akým funguje jej webová stránka, napríklad tým, že používateľ môže ľahko nájsť to, čo hľadá. Súčasne pomáhajú porozumieť tomu, ako návštevníci interagujú s webovými stránkami anonymným zhromažďovaním a oznamovaním informácií.
Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. a) Nariadenia – súhlas dotknutej osoby
Nastavenie alebo odstránenie Cookies
Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.
Povinné (Nevyhnutné cookies)
Tieto súbory cookie sú potrebné na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky a nemožno ich v našich systémoch vypnúť. Svoj prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo vás upozorňoval na takéto súbory cookie, v takom prípade však nemusia niektoré časti stránky fungovať.
Štatistické (Analytické a štatistické cookies)
Umožňujú rozpoznať a spočítať počet používateľov a získať informácie o tom, ako sa webová stránka používa (napr. ktoré stránky najčastejšie otvára používateľ a či používateľ od niektorých stránok dostáva chybové hlásenia). To pomáha zlepšiť spôsob, akým funguje jej webová stránka, napríklad tým, že používateľ môže ľahko nájsť to, čo hľadá. Súčasne pomáhajú porozumieť tomu, ako návštevníci interagujú s webovými stránkami anonymným zhromažďovaním a oznamovaním informácií.