Ovsené, pohánkové či ryžové, tie sú vám zrejme dobre známe. Počuli ste už ale o ovocných vločkách? Novinka na slovenskom trhu by nemala chýbať v jedálničku žiadneho vyznávača zdravého životného štýlu.
Obsah
Vláknina je nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy, no napriek tomu jej väčšina z nás nevenuje dostatok pozornosti.Ide v podstate o nestráviteľný sacharid, ktorý sa nachádza hlavne v ovocí, zelenine, strukovinách či obilninách. Jej výživová hodnota je síce nulová, no pre správne fungovanie ľudského organizmu je nevyhnutná. Nedostatočný príjem vlákniny môže okrem nepríjemných tráviacich ťažkostí dokonca spôsobiť aj vážne ochorenia.
Denne by mala dospelá žena prijať asi 25 g a muž asi 38 g vlákniny denne. Štatistiky však, žiaľ, ukazujú, že drvivá väčšina populácie sa radí do skupiny s nedostatočným príjmom vlákniny. Mnohí z nás dokonca nepokryjú ani polovičný príjem dennej odporúčanej dávky.
Dostatočný príjem vlákniny prináša hneď niekoľko zdravotných benefitov. Okrem podpory chudnutia a správneho trávenia výrazne znižuje riziko vzniku ochorení koronárnej tepny, mŕtvice, vysokého krvného tlaku, cukrovky, obezity, niektorých ochorení žalúdka a črevného traktu.
Podľa štúdie Univerzity verejného zdravotníctva Harvard T.H. Chan sa u žien, ktoré v období dospievania a v mladom dospelom veku konzumujú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, výrazne zníži riziko vzniku rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktoré konzumujú menej potravinovej vlákniny. V štúdii sa píše aj o tom, že konzumácia potravinovej vlákniny znižuje o takmer 40 % riziko vzniku divertikulitídy (zápalové ochorenie hrubého čreva).
Najčastejším následkom nedostatočného príjmu vlákniny je zápcha, ktorá môže pri dlhodobom trvaní spôsobovať hemoroidy a kŕčové žily. Strava chudobná na vlákninu poškodzuje črevnú mikroflóru, v dôsledku čoho sa v nej množia škodlivé mikroorganizmy, ktoré zasahujú do správnych tráviacich procesov. Vláknina pomáha probiotickým baktériám pri rozmnožovaní. Ak sa ich počet zníži, nahradia ich patogény – škodlivé baktérie, ktoré okrem iného spôsobujú nadúvanie. Strava bohatá na vlákninu doslova vyživuje probiotické baktérie a zároveň zvyšuje rozmanitosť črevnej flóry.
Vyvážený jedálniček by mal obsahovať vlákninu z rôznych zdrojov, aby sa naša strava nestala jednotvárnou. Na tanieri by sa preto pravidelne malo objavovať sezónne ovocie a zelenina, ale aj rôzne superpotraviny, ako napríklad chia či konopné semená. Dobrým zdrojom vlákniny sú tiež celozrnné obilniny a strukoviny.
Okrem bežných zdrojov vlákniny často siahajú vyznávači zdravého životného štýlu po rôznych superpotravinách a alternatívnych zdrojoch. Najznámejším výživovým doplnkom na doplnenie vlákniny je psyllium. Ak máte s psylliom skúsenosti, určite nám dáte za pravdu, že nie je jednoduché zakomponovať ho do stravy tak, aby ste si na jedle skutočne pochutnali J Svoje jedlo pritom môžete obohatiť o tak dôležitú vlákninu rovnako efektívne a zároveň mimoriadne chutne!
Ovocné vločky Flake’n’berries sú skutočnou revolúciou v oblasti zdravej výživy. Špeciálna technológia spracovania umožňuje doplniť potrebnú dennú dávku vlákniny mimoriadne jednoducho a chutne zároveň. Čo sú to vlastne ovocné vločky a ako vznikajú?
Ovocné vločky sú ideálnym spôsobom, ako doplniť dennú dávku vlákniny chutne, efektívne a bez starostí.
Fantázii sa medze nekladú a ovocné vločky môžete vyskúšať aj v kombinácii so slanými pokrmami. Inšpirujte sa našimi videoreceptami!